Çörek otu nedir?, Latince adı Nigella sativa olan küçük beyaz çiçekleri olan bir bitki türüdür. Sağlık alanlarında Çörek otunun faydaları oldukça çoktur. Tohumları çörek tohumu olarak da bilinir ve Türk mutfağının birçok çeşitli yöresel yemeklerinde oldukça sık kullanılmaktadır. ve sağlık uygulamalarında kullanılır. Genellikle Türkiye’nin Isparta, Afyon, Konya ve Burdur’da üretimi yapılır.
Çörek Otu Nedir?
Tabiat ana bize sunduğu birçok mucizevi bitki vardır ve çörek otu bunlardan bir tanesidir. Hem tarih boyunca hem de modern tıp dünyasında kullanılan çörek otu sağlık içinde sayısız fayda sunmaktadır. Bu yazımızda sizlere Çörek otu nedir ve Çörek otunun faydaları nelerdir gibi pek çok merak edilen şeyleri sizlere anlatacağız.
Bu yazımıza benzer diğer yazılarımızı incelemek için Sağlık kategorimizde ki yazılarımızı inceleyebilirsiniz.
Çörek Otunun Tadı Nasıldır?
Çörek otu, diğer bir adıyla Çörek tohumları hafif acımsı bir tada sahiptir ve köri gibi baharatlı yemeklerde sıklıkla kullanılır. Ayrıca çörek otu yağı da elde edilir ve güzellik gibi cilt bakımı, saç bakımı ve aromaterapi gibi alanlarda sıklıkla kullanılır.
Çörek Otunun Faydaları Nelerdir?
Çörek otu, yıllardır birçok farklı kültürde tıbbi amaçlarla kullanılan güçlü bir bitki türüdür, Birçok kişinin merak ettiği Çörek otunun faydalarını sizler için listeledik.
- Çörek otunda bulunan Antioksidanlar vücuda zararlı serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı önleyebilir ve yaşlanmayı yavaşlatabilir.
- Çörek otunun içerdiği bazı bileşenler vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Bu özellik, özellikle romatoid artrit gibi iltihaplı hastalıkların tedavisinde faydalı olabilir.
- Çörek otunun bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir. Bu özellik soğuk algınlığı gibi yaygın hastalıklardan korunmaya yardımcı olabilir.
- Bazı incelemeler ve araştırmalar sonucunda çörek otu tüketiminin kötü kolesterol seviyelerini düşürebileceğini ve kalp sağlığını iyileştirebileceğini öne sürmektedir.
- Çörek otu yağı, astım semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilecek özelliklere sahip olabilir. Anti-iltihap etkileri, hava yollarının genişlemesine ve solunumun kolaylaşmasına yardımcı olabilir.
Çörek Otunun Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?
Çörek otunun birçok faydası olduğu gibi elbette yan etkileri bulunabilmektedir, Bu yan etkileri sizler için listeledik.
- Çörek otunun çok fazla aşırı kullanımında mide rahatsızlıkları, ishal ve bağırsak sorunları görülebilmektedir. Günlük kullanım miktarının çok fazla üzerine çıkılmamalıdır.
- Gebelik ve emzirme dönmelerinde çörek otunu çok fazla tüketmek pek yararlı olmayacaktın, Bu dönemlerde hekiminize danışmanız çok daha sağlıklı olucaktır.
- Herhangi bir rahatlıktan ötürü kullanılan ilaçlar veya günlük olarak kullandığınız vitamin takviyeleri ile etkileşime girip çeşitli yan etkiler doğurabilir. Bu gibi durumlar yaşamamak için kullandığınız takviyenin veya ilaçların kullanım talimatlarını okumanızı ve hekiminize danışmanızı öneririz.
Çörek Otu Nasıl Tüketilir?
Çörek otunun birçok farklı tüketme yolu vardır, Fakat bunların arasında sizlere önerebileceğimiz yollar arasında şunlar vardır;
- 1 çay kaşığı miktarını geçmeyecek şekilde çiğneyerek tüketebilirsiniz.
- Yoğurt ile birlikte tüketimini sağlayabilirsiniz. Veya smoothie gibi içecekleriniz ile tüketebilirsiniz.
Çörek Otu Kalori ve Besin Değerleri
- Enerji: 375 kcal
- Karbonhidrat: 44.24 g
- Diyet Lifi: 10.3 g
- Protein: 16.91 g
- Yağ: 23.85 g
- Kolesterol: 0 mg
- Sodyum: 168 mg
- Kalsiyum: 931 mg
- Demir: 88.96 mg
- Magnezyum: 366 mg
- Fosfor: 499 mg
- Çinko: 4.8 mg
- C Vitamini: 12 mg